Blogit

Pohjoismainen prosessioikeuskokous 16.–17.8.2022 Reykjavik

Kirjoittanut OTT, yliopistonlehtori Hannele Tolonen.

Pohjoismainen prosessioikeusyhdistys (Nordiska Föreningen för Processrätt) pitää joka kolmas vuosi prosessioikeuskokouksen, joka kiertää vuoroin eri Pohjoismaissa. Tänä vuonna kokous oli Islannissa.  

Reykjavikissa yhdistys sai viettää – tosin hiukan myöhässä – 40-vuotisjuhlaansa. Yliopistotutkijoiden yhteydenpidosta vuonna 1981 käynnistyneen yhdistyksen jäsenkunta on sittemmin laajentunut muihinkin prosessioikeuden ammattilaisiin, kuten tuomareihin ja asianajajiin. Nykyisin jäseneksi tullaan osallistuen prosessioikeuskokoukseen. Tällä kertaa osallistujia oli viitisenkymmentä.

Islannissa keskusteltiin alustusten pohjalta tuomionpurusta rikosasioissa, siviiliasioiden mallisäännöstöstä (ELI/UNIDROIT), ennaltaehkäisevistä toimenpiteistä insolvenssioikeudessa ja ministerivastuusta. Suomesta oli mukana yksi puhuja ja yhden session puheenjohtaja. Myös tohtorikoulutettavat Pohjoismaista pääsivät esittelemään tutkimushankkeitaan. Ensimmäisen kokouspäivän lopuksi pistäydyttiin Islannin korkeimmassa oikeudessa. Kokouksen päätyttyä oli mahdollista tutustua Islannin luontoon iltapäiväretkellä, jos paluuyhteydet sen sallivat.

Kun Suomessa tulee esille pohjoismaisen yhdistyksen toiminta, usein kysytään kielestä: mitä kieltä puhutaan ja millaista kielitaitoa osallistujilta edellytetään? Lähtökohtana on, että prosessioikeuskokoukset pidetään skandinaavisilla kielillä. Kouluruotsilla voi mainiosti tulla mukaan. Myös englantia voi käyttää, ja tälläkin kertaa yksi alustus oli englanniksi. Kielikynnystä pyritään madaltamaan myös kattavilla luentokalvoilla, jotka auttavat seuraamaan esityksiä.

Aikataulussa on ollut tapana seurata Pohjoismaista lakimieskokousta siten, että prosessioikeuskokous pidetään seuraavana vuonna samassa isäntämaassa. Nyt kokoukset osuivat pandemian vuoksi samaan vuoteen. Ensi kerralla palataan taas tavalliseen rytmiin ja tavataan Tanskassa vuonna 2025. Toivottavasti sinne saadaan runsaasti osanottajia myös Suomesta.

Tietoa yhdistyksen historiasta ja toiminnasta löytyy sen kotisivuilta: nffp.info. Lisätietoa voi kysyä myös allekirjoittaneelta. Islannin kokouksen ohjelmasta on yksityiskohtaisemmin täällä: https://nordiskeprocesretsmode2022.is.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top